Στην βιολογία, το περιβάλλον μπορεί να καθοριστεί σαν ενα σύνολο κλιματικών, βιοτικών, κοινωνικών και εδαφικών παραγόντων που δρουν σε έναν οργανισμό και καθορίζουν την ανάπτυξη και την επιβίωση του. Έτσι, περιλαμβάνει οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον μεταβολισμό ή τη συμπεριφορά των ζωντανών οργανισμών ή ειδών, όπως το φως, ο αέρας, το νερό, το έδαφος και άλλοι παράγοντες. Δείτε επίσης το άρθρο για το φυσικό περιβάλλον και τη φυσική επιλογή.
Στην αρχιτεκτονική, την εργονομία και την ασφάλεια στην εργασία, περιβάλλον είναι το σύνολο των χαρακτηριστικών ενός δωματίου ή κτιρίου που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής και την αποδοτικότητα, περιλαμβανομένων των διαστάσεων και της διαρρύθμισης των χώρων διαβίωσης και της επίπλωσης, του φωτισμού, του αερισμού, της θερμοκρασίας, του θορύβου κλπ. Επίσης μπορεί να αναφέρεται στο σύνολο των δομικών κατασκευών. Δείτε επίσης το άρθρο για το δομημένο περιβάλλον.
Στην ψυχολογία, περιβαλλοντισμός είναι η θεωρία ότι το περιβάλλον (με τη γενική και κοινωνική έννοια) παίζει μεγαλύτερο ρόλο από την κληρονομικότητα καθορίζοντας την ανάπτυξη ενός ατόμου. Συγκεκριμένα, το περιβάλλον είναι ένας σημαντικός παράγοντας πολλών ψυχολογικών θεωριών.
Στην τέχνη, το περιβάλλον αποτελεί κινητήριο μοχλό και μούσα εμπνέοντας τους ζωγράφους ή τους ποιητές. Σε όλες τις μορφές της Τέχνης αποτελεί έμπνευση και οι Καλές Τέχνες φανερώνουν την επιρροή οπού άσκησε σε όλους τους καλλιτέχνες με όποιο είδος Τέχνης κι αν ασχολούνται. Ο άνθρωπος μέσα στο περιβάλλον δημιουργεί Μουσική, Ζωγραφική, Ποίηση, Γλυπτική, χορό, τραγούδι, θέατρο, αλλά και όλες οι μορφές τέχνης έχουν άμεση έμπνευση από το περιβάλλον.

Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Food Science and Technology

Effect of disodium phosphate and homogenization on physico-chemical and rheological properties of buffalo skim milk based ultrafiltered retentate
Abstract The concentration of pasteurized buffalo skim milk (PBSM) employing ultrafiltration (UF) alters the chemical composition of ultrafiltered retentate that adversely affect its proteins and salts equilibrium. Effect of stabilizing salts addition in concentrated milks or retentates was majorly dedicated to their thermal stability only. Therefore, this study was aimed to investigate the effect of disodium phosphate (DSP) addition and homogenization of 2.40 × UF retentate (0.60...
Latest Results for Journal of Food Science and Technology
03:00
Physicochemical properties of potato starches manufactured in Hokkaido factories
Abstract Potato starch is an important agricultural product in Hokkaido, the northernmost island of Japan, with output of around 0.18 million tons/year. The present investigation was conducted to evaluate the physicochemical properties of potato starch samples manufactured in 10 factories in Hokkaido. The starch samples were analyzed for pasting properties by rapid visco analyzer (RVA), gelatinization properties by differential scanning calorimetry (DSC), color components, and...
Latest Results for Journal of Food Science and Technology
Sat Mar 30, 2019 02:00
Relationship of Mixolab characteristics with protein, pasting, dynamic and empirical rheological characteristics of flours from Indian wheat varieties with diverse grain hardness
Abstract Mixolab properties of different Indian extraordinarily soft (Ex-SW), hard (HW) and medium hard (MHW) wheat varieties were evaluated and related to damaged starch content, particle size distribution, pasting, Farinographic and Mixographic properties. Water absorption (WA) of HW varieties was higher as compared to other varieties. Higher damaged starch led to more WA in HW varieties while lower in Ex-SW varieties. Unextratable polymeric protein, damaged starch and arabinoxylans...
Latest Results for Journal of Food Science and Technology
Sat Mar 30, 2019 02:00
Utilization of flour from rice brokens in wheat flour chapatti: evaluation of dough rheology, starch digestibility, glycemic index and retrogradation behavior
Abstract Broken rice, a byproduct of the rice milling industry was utilized at different levels to evaluate unleavened flat bread (chapatti) making properties of whole wheat flour. Chapattis were prepared by replacing whole wheat flour with broken rice flour up to 50% level. Mixolab studies revealed that incorporation of rice flour lowered dough development time and dough stability of whole wheat flour up to 23.49% and 78.33%, respectively. Lower retrogradation was observed in...
Latest Results for Journal of Food Science and Technology
Sat Mar 30, 2019 02:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου