Στην βιολογία, το περιβάλλον μπορεί να καθοριστεί σαν ενα σύνολο κλιματικών, βιοτικών, κοινωνικών και εδαφικών παραγόντων που δρουν σε έναν οργανισμό και καθορίζουν την ανάπτυξη και την επιβίωση του. Έτσι, περιλαμβάνει οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον μεταβολισμό ή τη συμπεριφορά των ζωντανών οργανισμών ή ειδών, όπως το φως, ο αέρας, το νερό, το έδαφος και άλλοι παράγοντες. Δείτε επίσης το άρθρο για το φυσικό περιβάλλον και τη φυσική επιλογή.
Στην αρχιτεκτονική, την εργονομία και την ασφάλεια στην εργασία, περιβάλλον είναι το σύνολο των χαρακτηριστικών ενός δωματίου ή κτιρίου που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής και την αποδοτικότητα, περιλαμβανομένων των διαστάσεων και της διαρρύθμισης των χώρων διαβίωσης και της επίπλωσης, του φωτισμού, του αερισμού, της θερμοκρασίας, του θορύβου κλπ. Επίσης μπορεί να αναφέρεται στο σύνολο των δομικών κατασκευών. Δείτε επίσης το άρθρο για το δομημένο περιβάλλον.
Στην ψυχολογία, περιβαλλοντισμός είναι η θεωρία ότι το περιβάλλον (με τη γενική και κοινωνική έννοια) παίζει μεγαλύτερο ρόλο από την κληρονομικότητα καθορίζοντας την ανάπτυξη ενός ατόμου. Συγκεκριμένα, το περιβάλλον είναι ένας σημαντικός παράγοντας πολλών ψυχολογικών θεωριών.
Στην τέχνη, το περιβάλλον αποτελεί κινητήριο μοχλό και μούσα εμπνέοντας τους ζωγράφους ή τους ποιητές. Σε όλες τις μορφές της Τέχνης αποτελεί έμπνευση και οι Καλές Τέχνες φανερώνουν την επιρροή οπού άσκησε σε όλους τους καλλιτέχνες με όποιο είδος Τέχνης κι αν ασχολούνται. Ο άνθρωπος μέσα στο περιβάλλον δημιουργεί Μουσική, Ζωγραφική, Ποίηση, Γλυπτική, χορό, τραγούδι, θέατρο, αλλά και όλες οι μορφές τέχνης έχουν άμεση έμπνευση από το περιβάλλον.

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Low sodium diet for gastric cancer prevention

xloma.fota13 shared this article with you from Inoreader
Low sodium diet for gastric cancer prevention in the United States: Results of a Markov model

Using a Markov model of gastric cancer risk, we found that adherence to a low sodium‐DASH diet decreases the risk of gastric cancer in the U.S. population. This intervention was not cost‐effective due to the high cost of a low sodium‐DASH accordant diet, but significantly improved for certain high‐risk populations and when the cost of the diet became slightly more affordable.


Abstract

Background and Aims

High sodium consumption has been associated with an increased risk of gastric cancer. The mean daily sodium intake in the United States substantially exceeds the national recommended amount. The low sodium‐DASH diet has been shown to decrease the risk of cardiovascular disease in the United States, but its impact on gastric cancer has not been well studied. We therefore aimed to model the impact and cost‐effectiveness of the low sodium‐DASH diet for gastric cancer prevention in the U.S. population.

Methods

A Markov cohort state‐transition model was developed to simulate the impact of the low sodium‐DASH diet on gastric cancer outcomes for the average 40‐year‐old in the United States compared to no intervention. Primary outcomes of interest were gastric cancer incidence and incremental cost‐effectiveness ratios (ICER).

Results

Our model found that compared to the no intervention cohort, the risk of gastric cancer decreased by 24.8% for males and 21.2% for females on the low sodium‐DASH diet. 27 cases and 14 cases per 10,000 individuals were prevented for males and females, respectively, in the intervention group. The ICER for the low sodium‐DASH diet strategy was $287,726 for males and $423,878 for females compared to the no intervention strategy.

Conclusions

Using a Markov model of gastric cancer risk, we found that adherence to a low sodium‐DASH diet could decrease the risk of gastric cancer. This intervention was not cost‐effective due to the high cost of a low sodium‐DASH accordant diet, but significantly improved for high‐risk populations and when the cost of the diet became slightly more affordable.

View on the web

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου