Στην βιολογία, το περιβάλλον μπορεί να καθοριστεί σαν ενα σύνολο κλιματικών, βιοτικών, κοινωνικών και εδαφικών παραγόντων που δρουν σε έναν οργανισμό και καθορίζουν την ανάπτυξη και την επιβίωση του. Έτσι, περιλαμβάνει οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον μεταβολισμό ή τη συμπεριφορά των ζωντανών οργανισμών ή ειδών, όπως το φως, ο αέρας, το νερό, το έδαφος και άλλοι παράγοντες. Δείτε επίσης το άρθρο για το φυσικό περιβάλλον και τη φυσική επιλογή.
Στην αρχιτεκτονική, την εργονομία και την ασφάλεια στην εργασία, περιβάλλον είναι το σύνολο των χαρακτηριστικών ενός δωματίου ή κτιρίου που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής και την αποδοτικότητα, περιλαμβανομένων των διαστάσεων και της διαρρύθμισης των χώρων διαβίωσης και της επίπλωσης, του φωτισμού, του αερισμού, της θερμοκρασίας, του θορύβου κλπ. Επίσης μπορεί να αναφέρεται στο σύνολο των δομικών κατασκευών. Δείτε επίσης το άρθρο για το δομημένο περιβάλλον.
Στην ψυχολογία, περιβαλλοντισμός είναι η θεωρία ότι το περιβάλλον (με τη γενική και κοινωνική έννοια) παίζει μεγαλύτερο ρόλο από την κληρονομικότητα καθορίζοντας την ανάπτυξη ενός ατόμου. Συγκεκριμένα, το περιβάλλον είναι ένας σημαντικός παράγοντας πολλών ψυχολογικών θεωριών.
Στην τέχνη, το περιβάλλον αποτελεί κινητήριο μοχλό και μούσα εμπνέοντας τους ζωγράφους ή τους ποιητές. Σε όλες τις μορφές της Τέχνης αποτελεί έμπνευση και οι Καλές Τέχνες φανερώνουν την επιρροή οπού άσκησε σε όλους τους καλλιτέχνες με όποιο είδος Τέχνης κι αν ασχολούνται. Ο άνθρωπος μέσα στο περιβάλλον δημιουργεί Μουσική, Ζωγραφική, Ποίηση, Γλυπτική, χορό, τραγούδι, θέατρο, αλλά και όλες οι μορφές τέχνης έχουν άμεση έμπνευση από το περιβάλλον.

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Polycyclic aromatic hydrocarbons in a bakery indoor air: trends, dynamics, and dispersion

Abstract

Indoor air pollution assessment in work environments remains challenging due to a combination of logistic reasons and availability of costly instrumentation for data acquisition and post-processing. Existing literature focuses on energy production environments, hospitals, and less so on food production spaces. Studies on indoor air quality in bakeries are scarce or even absent. Motivated by this, the present study investigates indoor air quality in a bakery located in Bari province in South Italy, using a combination of approaches including analytical chemistry analyses and computational fluid dynamics to reconstruct the air ventilation in response to air temperature gradients within the working environment. PM2.5 indoor samplings were collected every 6 h from 7 to 19 April 2013 in the proximity of two bakery ovens powered by gas and wood, respectively. For each sampling day, 4 PM2.5 samples were collected: from 3:00 to 9:00 h (first), from 9:00 to 13:30 h (second), from 14:00 to 21:00 h (third), and from 21:00 to 3:00 h (fourth). In total, 40 samples were collected. On each sample, several polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) were determined such as benzo[a]anthracene (228), benzo[b]fluoranthene (252), benzo[k]fluoranthene (252), benzo[a]pyrene (252), benzo[g,h,i]perylene (276), indeno[1,2,3-cd]pyrene (276), and dibenzo[a,h]anthracene (278), the main compounds of 16 priority US Environmental Protection Agency (US-EPA) PAHs in particulate phase. The PAH mean concentrations showed higher values during the first (from 3:00 to 9:00 h) and fourth (from 21:00 to 3:00 h) sampling intervals than the other two with benzo[a]pyrene mean values exceeding the Italian law limit of 1 ng/m3. Taking into account benzo[a]pyrene mean concentration for the first interval and the first plus the second one, which are the hours with the largest working activity, we have estimated that the baker and co-workers are exposed to a cancer risk of 4.3 × 10−7 and 5.8 × 10−7, respectively (these values are lower than US-EPA recommended guideline of 10−6). Our study was complemented by numerical analyses using state-of-the-art computational fluid dynamics to reconstruct at high resolution air movement from the various working places, i.e., the bakery and the selling area which were connected via a door. The numerical simulations were possible given that surface temperature using infrared thermography as well as air temperature was continuously recorded throughout the sampling acquisition. The use of this approach allowed us to estimate the transport and diffusion of benzo[a]pyrene from one area to the other thus complementing the point sampling information. Computational fluid dynamic simulation results confirm the presence of benzo[a]pyrene in the laboratory as obtained from the measurements and suggests its presence in the sales' area of the bakery with concentrations similar those found in the laboratory.



from Enviromental via alkiviadis.1961 on Inoreader http://ift.tt/2CMgJ16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου