Στην βιολογία, το περιβάλλον μπορεί να καθοριστεί σαν ενα σύνολο κλιματικών, βιοτικών, κοινωνικών και εδαφικών παραγόντων που δρουν σε έναν οργανισμό και καθορίζουν την ανάπτυξη και την επιβίωση του. Έτσι, περιλαμβάνει οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον μεταβολισμό ή τη συμπεριφορά των ζωντανών οργανισμών ή ειδών, όπως το φως, ο αέρας, το νερό, το έδαφος και άλλοι παράγοντες. Δείτε επίσης το άρθρο για το φυσικό περιβάλλον και τη φυσική επιλογή.
Στην αρχιτεκτονική, την εργονομία και την ασφάλεια στην εργασία, περιβάλλον είναι το σύνολο των χαρακτηριστικών ενός δωματίου ή κτιρίου που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής και την αποδοτικότητα, περιλαμβανομένων των διαστάσεων και της διαρρύθμισης των χώρων διαβίωσης και της επίπλωσης, του φωτισμού, του αερισμού, της θερμοκρασίας, του θορύβου κλπ. Επίσης μπορεί να αναφέρεται στο σύνολο των δομικών κατασκευών. Δείτε επίσης το άρθρο για το δομημένο περιβάλλον.
Στην ψυχολογία, περιβαλλοντισμός είναι η θεωρία ότι το περιβάλλον (με τη γενική και κοινωνική έννοια) παίζει μεγαλύτερο ρόλο από την κληρονομικότητα καθορίζοντας την ανάπτυξη ενός ατόμου. Συγκεκριμένα, το περιβάλλον είναι ένας σημαντικός παράγοντας πολλών ψυχολογικών θεωριών.
Στην τέχνη, το περιβάλλον αποτελεί κινητήριο μοχλό και μούσα εμπνέοντας τους ζωγράφους ή τους ποιητές. Σε όλες τις μορφές της Τέχνης αποτελεί έμπνευση και οι Καλές Τέχνες φανερώνουν την επιρροή οπού άσκησε σε όλους τους καλλιτέχνες με όποιο είδος Τέχνης κι αν ασχολούνται. Ο άνθρωπος μέσα στο περιβάλλον δημιουργεί Μουσική, Ζωγραφική, Ποίηση, Γλυπτική, χορό, τραγούδι, θέατρο, αλλά και όλες οι μορφές τέχνης έχουν άμεση έμπνευση από το περιβάλλον.

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

The Most Common Allergens

pay.thelady61 shared this article with you from Inoreader

Abstract

Background

The skin prick test (SPT) could be applied as a useful in vivo method for the detection of sensitization in epidemiological and diagnostic studies if the wheal size is ideally evaluated. We focused on SPT wheal size to identify sensitization pattern to common inhalant and food allergens.

Methods

In this cross‐sectional study, SPT results were obtained from a total of 972 allergic patients. Common allergen extracts for SPT were selected according to the type of allergic diseases, and the geographical pattern. SPT with food allergens was performed for patients with atopic dermatitis (AD) and chronic urticaria (CU).

Results

A total of 461 male (47.4%) and 511 female (52.6%) participated in this study (median age: 31 years). The majority of individuals were affected with allergic rhinitis (AR) (n=624) and asthma (n=224); while 129 and 67 patients suffered from AD and CU, respectively. The most common aeroallergens were Russian thistle (52.1%) and Lamb's Quarter (50.7%) with the largest wheal diameter. The wheal size of lamb's quarter was significantly different between patients with asthma and AR (P<0.001). In addition, a significant difference was detected in wheal diameter in response to the Russian thistle between patients with AR and AD (P=0.001). Shrimp (23.6%) and Peanut (22.5%) caused the most common food sensitization in patients with AD and CU.

Conclusion

Having in mind the most common weed pollens including the Russian thistle and Lamb's Quarter, preventive strategies such as removing unwanted weeds or preventing them from growing, avoidance, and specific immunotherapy may be crucial for better disease control.

This article is protected by copyright. All rights reserved.

View on the web

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου