Στην βιολογία, το περιβάλλον μπορεί να καθοριστεί σαν ενα σύνολο κλιματικών, βιοτικών, κοινωνικών και εδαφικών παραγόντων που δρουν σε έναν οργανισμό και καθορίζουν την ανάπτυξη και την επιβίωση του. Έτσι, περιλαμβάνει οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον μεταβολισμό ή τη συμπεριφορά των ζωντανών οργανισμών ή ειδών, όπως το φως, ο αέρας, το νερό, το έδαφος και άλλοι παράγοντες. Δείτε επίσης το άρθρο για το φυσικό περιβάλλον και τη φυσική επιλογή.
Στην αρχιτεκτονική, την εργονομία και την ασφάλεια στην εργασία, περιβάλλον είναι το σύνολο των χαρακτηριστικών ενός δωματίου ή κτιρίου που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής και την αποδοτικότητα, περιλαμβανομένων των διαστάσεων και της διαρρύθμισης των χώρων διαβίωσης και της επίπλωσης, του φωτισμού, του αερισμού, της θερμοκρασίας, του θορύβου κλπ. Επίσης μπορεί να αναφέρεται στο σύνολο των δομικών κατασκευών. Δείτε επίσης το άρθρο για το δομημένο περιβάλλον.
Στην ψυχολογία, περιβαλλοντισμός είναι η θεωρία ότι το περιβάλλον (με τη γενική και κοινωνική έννοια) παίζει μεγαλύτερο ρόλο από την κληρονομικότητα καθορίζοντας την ανάπτυξη ενός ατόμου. Συγκεκριμένα, το περιβάλλον είναι ένας σημαντικός παράγοντας πολλών ψυχολογικών θεωριών.
Στην τέχνη, το περιβάλλον αποτελεί κινητήριο μοχλό και μούσα εμπνέοντας τους ζωγράφους ή τους ποιητές. Σε όλες τις μορφές της Τέχνης αποτελεί έμπνευση και οι Καλές Τέχνες φανερώνουν την επιρροή οπού άσκησε σε όλους τους καλλιτέχνες με όποιο είδος Τέχνης κι αν ασχολούνται. Ο άνθρωπος μέσα στο περιβάλλον δημιουργεί Μουσική, Ζωγραφική, Ποίηση, Γλυπτική, χορό, τραγούδι, θέατρο, αλλά και όλες οι μορφές τέχνης έχουν άμεση έμπνευση από το περιβάλλον.

Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

Olfactory and Gustatory Dysfunctions in Patients With Laboratory-Confirmed COVID-19 Infection: A Change in the Trend

xlomafota13 shared this article with you from Inoreader

12070.jpg

Abstract

To study the presence of olfactory and gustatory dysfunctions in patients with laboratory-confirmed COVID-19 infection in our set up. Longitudinal study, 1st March 2020-15th August 2020, at a tertiary care hospital. RT PCR positive for SARSCoV-2 patients, above 18 years age included. Excluding patients with previous history of changes in smell or taste sensation, severely ill at the time of admission, history of taking drugs at the time of COVID 19 infection that affect the smell or taste sensation. 435 patients included after obtaining an institutional ethical clearance. After an informed consent, these patients were followed up telephonically, to record any subjective improvement in olfactory or gustatory symptoms and an approximate duration of recovery. Olfactory and/or gustatory dysfunction 10.8% (47/435). Mean (SD) age—34.53(10.8) years. Females affected significantly more [X2 (1, N = 435) = 7.45, p value is 0.006, significan t at p < 0.05]. Olfactory dysfunction significantly associated with gustatory dysfunction [X2 (1, n = 435) = 182.29, p < 0.00001]. 19.8% (N = 435) of individuals remained asymptomatic. Nasal symptoms rare (4%, N = 47). Mean (SD) recovery olfactory and gustatory dysfunction 12.1 (7.7) and10.8 (6.3) days respectively. Subjective loss of smell or taste dysfunction was far less common. Women and younger population reported olfactory or gustatory dysfunction commonly. Olfactory and gustatory changes without nasal symptoms, suspicion of COVID-19 infection is relevant. Recovery is complete and early.

View on the web

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου