Στην βιολογία, το περιβάλλον μπορεί να καθοριστεί σαν ενα σύνολο κλιματικών, βιοτικών, κοινωνικών και εδαφικών παραγόντων που δρουν σε έναν οργανισμό και καθορίζουν την ανάπτυξη και την επιβίωση του. Έτσι, περιλαμβάνει οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον μεταβολισμό ή τη συμπεριφορά των ζωντανών οργανισμών ή ειδών, όπως το φως, ο αέρας, το νερό, το έδαφος και άλλοι παράγοντες. Δείτε επίσης το άρθρο για το φυσικό περιβάλλον και τη φυσική επιλογή.
Στην αρχιτεκτονική, την εργονομία και την ασφάλεια στην εργασία, περιβάλλον είναι το σύνολο των χαρακτηριστικών ενός δωματίου ή κτιρίου που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής και την αποδοτικότητα, περιλαμβανομένων των διαστάσεων και της διαρρύθμισης των χώρων διαβίωσης και της επίπλωσης, του φωτισμού, του αερισμού, της θερμοκρασίας, του θορύβου κλπ. Επίσης μπορεί να αναφέρεται στο σύνολο των δομικών κατασκευών. Δείτε επίσης το άρθρο για το δομημένο περιβάλλον.
Στην ψυχολογία, περιβαλλοντισμός είναι η θεωρία ότι το περιβάλλον (με τη γενική και κοινωνική έννοια) παίζει μεγαλύτερο ρόλο από την κληρονομικότητα καθορίζοντας την ανάπτυξη ενός ατόμου. Συγκεκριμένα, το περιβάλλον είναι ένας σημαντικός παράγοντας πολλών ψυχολογικών θεωριών.
Στην τέχνη, το περιβάλλον αποτελεί κινητήριο μοχλό και μούσα εμπνέοντας τους ζωγράφους ή τους ποιητές. Σε όλες τις μορφές της Τέχνης αποτελεί έμπνευση και οι Καλές Τέχνες φανερώνουν την επιρροή οπού άσκησε σε όλους τους καλλιτέχνες με όποιο είδος Τέχνης κι αν ασχολούνται. Ο άνθρωπος μέσα στο περιβάλλον δημιουργεί Μουσική, Ζωγραφική, Ποίηση, Γλυπτική, χορό, τραγούδι, θέατρο, αλλά και όλες οι μορφές τέχνης έχουν άμεση έμπνευση από το περιβάλλον.

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

The effect of vitamin E, l -carnitine, and ginger on production traits, immune response, and antioxidant status in two broiler strains exposed to chronic heat stress

Abstract

The present study was designed to find the effect of natural and synthetic antioxidants on the performance of two broiler strains under high ambient temperature. A total of 320 day-old chicks of Hubbard and Cobb were reared for a period for 21 days under the same nutritional and management systems. On day 21 onward, one subgroup was kept as control while other subgroups were provided with vitamin E (250 mg/kg), ginger (2 g/kg), and l-carnitine (500 mg/kg) in basal diets. Body weight and feed conversion ratio (FCR) were significantly (P < 0.05) high in vitamin E-supplemented birds, while feed intake was significantly (P < 0.05) higher in l-carnitine supplemented birds irrespective of the strain. Antibody titer against infectious bursal disease (IBD) and paraoxonase (PON1) was significantly (P < 0.05) higher in vitamin E-supplemented birds compared to the other treatments. The number of heterophils and toal oxidant status (TOS) were significantly (P < 0.05) lower in vitamin E-supplemented birds. Blood glucose was significantly (P < 0.05) lower in vitamin E-supplemented birds, while total protein was significantly (P < 0.05) higher in vitamin E-supplemented group. In conclusion, the supplementation of vitamin E at the rate of 250 mg/kg improved the antioxidant status and immune response in the two broiler strains. Further, the two strains perform similarly in terms of performance and other health status parameters with no significant difference.



from Enviromental via alkiviadis.1961 on Inoreader http://ift.tt/2fEwQbx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου