Στην βιολογία, το περιβάλλον μπορεί να καθοριστεί σαν ενα σύνολο κλιματικών, βιοτικών, κοινωνικών και εδαφικών παραγόντων που δρουν σε έναν οργανισμό και καθορίζουν την ανάπτυξη και την επιβίωση του. Έτσι, περιλαμβάνει οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον μεταβολισμό ή τη συμπεριφορά των ζωντανών οργανισμών ή ειδών, όπως το φως, ο αέρας, το νερό, το έδαφος και άλλοι παράγοντες. Δείτε επίσης το άρθρο για το φυσικό περιβάλλον και τη φυσική επιλογή.
Στην αρχιτεκτονική, την εργονομία και την ασφάλεια στην εργασία, περιβάλλον είναι το σύνολο των χαρακτηριστικών ενός δωματίου ή κτιρίου που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής και την αποδοτικότητα, περιλαμβανομένων των διαστάσεων και της διαρρύθμισης των χώρων διαβίωσης και της επίπλωσης, του φωτισμού, του αερισμού, της θερμοκρασίας, του θορύβου κλπ. Επίσης μπορεί να αναφέρεται στο σύνολο των δομικών κατασκευών. Δείτε επίσης το άρθρο για το δομημένο περιβάλλον.
Στην ψυχολογία, περιβαλλοντισμός είναι η θεωρία ότι το περιβάλλον (με τη γενική και κοινωνική έννοια) παίζει μεγαλύτερο ρόλο από την κληρονομικότητα καθορίζοντας την ανάπτυξη ενός ατόμου. Συγκεκριμένα, το περιβάλλον είναι ένας σημαντικός παράγοντας πολλών ψυχολογικών θεωριών.
Στην τέχνη, το περιβάλλον αποτελεί κινητήριο μοχλό και μούσα εμπνέοντας τους ζωγράφους ή τους ποιητές. Σε όλες τις μορφές της Τέχνης αποτελεί έμπνευση και οι Καλές Τέχνες φανερώνουν την επιρροή οπού άσκησε σε όλους τους καλλιτέχνες με όποιο είδος Τέχνης κι αν ασχολούνται. Ο άνθρωπος μέσα στο περιβάλλον δημιουργεί Μουσική, Ζωγραφική, Ποίηση, Γλυπτική, χορό, τραγούδι, θέατρο, αλλά και όλες οι μορφές τέχνης έχουν άμεση έμπνευση από το περιβάλλον.

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Food Insecurity in a Head and Neck Cancer Population.

gnorimies20.15 shared this article with you from Inoreader

pubmed-meta-image.png

A National Evaluation of Food Insecurity in a Head and Neck Cancer Population.

Laryngoscope. 2020 Oct 24;:

Authors: Berger MH, Lin HW, Bhattacharyya N

Abstract
OBJECTIVES/HYPOTHESIS: To determine the food security status of patients with a history of head and neck cancer and compare to other types of cancer.
STUDY DEIGN: A retrospective analysis using the National Health Interview Series.
METHODS: The National Health Interview Series (NHIS) for the calendar years 2014 to 18 was used to elicit food security status (secure, marginally secure/not secure) among adult patients with a history of throat/pharynx head and neck cancer (pHNC), thyroid cancer, and colon cancer. The relationship between food security and the primary site was compared and subanalyses were performed according to sex, race, and ethnicity.
RESULTS: The study population included 199.0 thousand patients with pHNC, with 17.7% (95% confidence interval, 10.5%-28.1%) of pHNC patients reporting their food security status as marginally secure or not secure. Food insecurity was significantly higher among pHNC patients when compared to thyroid cancer (insecurity 10.7%, [7.7%-14.7%]) and colon cancer patients (10.1%, [7.8%-13.2%]). Among pHNC patients, there was no significant difference in rates of food insecurity when stratified by gender, race, or ethnicity. However, black individuals were more likely to have food insecurity with a history of thyroid or colon cancer (P < .042) and Hispanics were more likely to have food insecurity with a history of thyroid cancer (P = .005).
CONCLUSIONS: Food insecurity disproportionally affects patients with a history of pHNC, though there is less demographic variability when compared to other cancer primary sites. Food security assessments should be part of the tailored approach to survivorship management in head and neck cancer.
LEVEL OF EVIDENCE: 4 Laryngoscope, 2020.

PMID: 33098320 [PubMed - as supplied by publisher]

View on the web

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου