Στην βιολογία, το περιβάλλον μπορεί να καθοριστεί σαν ενα σύνολο κλιματικών, βιοτικών, κοινωνικών και εδαφικών παραγόντων που δρουν σε έναν οργανισμό και καθορίζουν την ανάπτυξη και την επιβίωση του. Έτσι, περιλαμβάνει οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον μεταβολισμό ή τη συμπεριφορά των ζωντανών οργανισμών ή ειδών, όπως το φως, ο αέρας, το νερό, το έδαφος και άλλοι παράγοντες. Δείτε επίσης το άρθρο για το φυσικό περιβάλλον και τη φυσική επιλογή.
Στην αρχιτεκτονική, την εργονομία και την ασφάλεια στην εργασία, περιβάλλον είναι το σύνολο των χαρακτηριστικών ενός δωματίου ή κτιρίου που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής και την αποδοτικότητα, περιλαμβανομένων των διαστάσεων και της διαρρύθμισης των χώρων διαβίωσης και της επίπλωσης, του φωτισμού, του αερισμού, της θερμοκρασίας, του θορύβου κλπ. Επίσης μπορεί να αναφέρεται στο σύνολο των δομικών κατασκευών. Δείτε επίσης το άρθρο για το δομημένο περιβάλλον.
Στην ψυχολογία, περιβαλλοντισμός είναι η θεωρία ότι το περιβάλλον (με τη γενική και κοινωνική έννοια) παίζει μεγαλύτερο ρόλο από την κληρονομικότητα καθορίζοντας την ανάπτυξη ενός ατόμου. Συγκεκριμένα, το περιβάλλον είναι ένας σημαντικός παράγοντας πολλών ψυχολογικών θεωριών.
Στην τέχνη, το περιβάλλον αποτελεί κινητήριο μοχλό και μούσα εμπνέοντας τους ζωγράφους ή τους ποιητές. Σε όλες τις μορφές της Τέχνης αποτελεί έμπνευση και οι Καλές Τέχνες φανερώνουν την επιρροή οπού άσκησε σε όλους τους καλλιτέχνες με όποιο είδος Τέχνης κι αν ασχολούνται. Ο άνθρωπος μέσα στο περιβάλλον δημιουργεί Μουσική, Ζωγραφική, Ποίηση, Γλυπτική, χορό, τραγούδι, θέατρο, αλλά και όλες οι μορφές τέχνης έχουν άμεση έμπνευση από το περιβάλλον.

Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Carbohydrate quantity is more closely associated with glycaemic control than weight in pregnant women with type 1 diabetes; insights from the Diabetes and Pre‐eclampsia Intervention Trial (DAPIT)

alexandrossfakianakis shared this article with you from Inoreader

Abstract

Aim

To explore the relationships between carbohydrate intake, body mass index and glycaemic control (HbA1c) in pregnant women with type 1 diabetes mellitus (T1DM)

Methods

Secondary analysis of data was undertaken to assess dietary intake in a cohort of women who participated in a randomized controlled trial (RCT) of antioxidant supplementation to prevent pre-eclampsia (DAPIT10). Study specific peripheral venous blood samples were obtained for HbA1c at 26 weeks and 34 weeks. Diet was collected using a validated semi-quantitative food frequency questionnaire at 26-28 weeks gestation which assessed dietary intake over 2 weeks. Mean daily average nutrient intakes were analysed using Q Builder nutritional software (Tinuviel Software, UK) and SPSS Version 25).

Results

Dietary data were available for 547 pregnant women (72% of cohort) aged 29 years (95% CI 28.9-29.9) with average diabetes duration 11.8 years (95% CI 11.1-12.6). Averag e BMI (<16 weeks gestation) was 26.7 kg/m2 (95% CI 26.3 -27 range 18.8-45.6 kg/m2); 43% (n=234) were overweight (BMI 25.0 - 29.9kg/m2) and 20% (n= 112) were obese (BMI>30kg/m2). Differences in HbA1c and carbohydrate quantity and quality were found when adjusted for age and insulin dose. No differences between BMI group were observed in total carbohydrate and glycaemic control, however, differences were noted in fibre and glycaemic index.

Conclusion

Average quantity of dietary carbohydrate influenced HbA1c when adjusted for insulin dose however, BMI had less impact. More research is required on the relationship between carbohydrate consumption and glycaemic control in pregnancy.

This article is protected by copyright. All rights reserved.

View on Web

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου