Στην βιολογία, το περιβάλλον μπορεί να καθοριστεί σαν ενα σύνολο κλιματικών, βιοτικών, κοινωνικών και εδαφικών παραγόντων που δρουν σε έναν οργανισμό και καθορίζουν την ανάπτυξη και την επιβίωση του. Έτσι, περιλαμβάνει οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον μεταβολισμό ή τη συμπεριφορά των ζωντανών οργανισμών ή ειδών, όπως το φως, ο αέρας, το νερό, το έδαφος και άλλοι παράγοντες. Δείτε επίσης το άρθρο για το φυσικό περιβάλλον και τη φυσική επιλογή.
Στην αρχιτεκτονική, την εργονομία και την ασφάλεια στην εργασία, περιβάλλον είναι το σύνολο των χαρακτηριστικών ενός δωματίου ή κτιρίου που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής και την αποδοτικότητα, περιλαμβανομένων των διαστάσεων και της διαρρύθμισης των χώρων διαβίωσης και της επίπλωσης, του φωτισμού, του αερισμού, της θερμοκρασίας, του θορύβου κλπ. Επίσης μπορεί να αναφέρεται στο σύνολο των δομικών κατασκευών. Δείτε επίσης το άρθρο για το δομημένο περιβάλλον.
Στην ψυχολογία, περιβαλλοντισμός είναι η θεωρία ότι το περιβάλλον (με τη γενική και κοινωνική έννοια) παίζει μεγαλύτερο ρόλο από την κληρονομικότητα καθορίζοντας την ανάπτυξη ενός ατόμου. Συγκεκριμένα, το περιβάλλον είναι ένας σημαντικός παράγοντας πολλών ψυχολογικών θεωριών.
Στην τέχνη, το περιβάλλον αποτελεί κινητήριο μοχλό και μούσα εμπνέοντας τους ζωγράφους ή τους ποιητές. Σε όλες τις μορφές της Τέχνης αποτελεί έμπνευση και οι Καλές Τέχνες φανερώνουν την επιρροή οπού άσκησε σε όλους τους καλλιτέχνες με όποιο είδος Τέχνης κι αν ασχολούνται. Ο άνθρωπος μέσα στο περιβάλλον δημιουργεί Μουσική, Ζωγραφική, Ποίηση, Γλυπτική, χορό, τραγούδι, θέατρο, αλλά και όλες οι μορφές τέχνης έχουν άμεση έμπνευση από το περιβάλλον.

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Matcha Improves Metabolic Imbalance-Induced Cognitive Dysfunction

alkiviadis.1961 shared this article with you from Inoreader

omcl.banner.jpg

This study was conducted to assess the protective effect of extract of match (EM) on high-fat diet- (HFD-) induced cognitive deficits in male C57BL/6 mice. It was found that EM improved glucose tolerance status by measuring OGTT and IPGTT with HFD-induced mice. EM protected behavioral and memory dysfunction in Y-maze, passive avoidance, and Morris water maze tests. Consumption of EM reduced fat mass, dyslipidemia, and inflammation in adipose tissue. Also, EM ameliorated hepatic and cerebral antioxidant systems. EM improved the cerebral cholinergic system by regulating ACh contents and expression of AChE and ChAT. Also, EM restored mitochondrial function in liver and brain tissue. EM attenuated hepatic inflammatory effect, lipid synthesis, and cholesterol metabolism by regulating the protein expression of T NF-α, TNFR1, p-IRS-1, p-JNK, IL-1β, iNOS, COX-2, HMGCR, PPARγ, and FAS. Finally, EM regulated cognitive function and neuroinflammation in the whole brain, hippocampus, and cerebral cortex by regulating the protein expression of p-JNK, p-Akt, p-tau, Aβ, BDNF, IDE, COX-2, and IL-1β. These findings suggest that EM might be a potential source of functional food to improve metabolic disorder-associated cognitive dysfunction.
View on the web

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου