Στην βιολογία, το περιβάλλον μπορεί να καθοριστεί σαν ενα σύνολο κλιματικών, βιοτικών, κοινωνικών και εδαφικών παραγόντων που δρουν σε έναν οργανισμό και καθορίζουν την ανάπτυξη και την επιβίωση του. Έτσι, περιλαμβάνει οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον μεταβολισμό ή τη συμπεριφορά των ζωντανών οργανισμών ή ειδών, όπως το φως, ο αέρας, το νερό, το έδαφος και άλλοι παράγοντες. Δείτε επίσης το άρθρο για το φυσικό περιβάλλον και τη φυσική επιλογή.
Στην αρχιτεκτονική, την εργονομία και την ασφάλεια στην εργασία, περιβάλλον είναι το σύνολο των χαρακτηριστικών ενός δωματίου ή κτιρίου που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής και την αποδοτικότητα, περιλαμβανομένων των διαστάσεων και της διαρρύθμισης των χώρων διαβίωσης και της επίπλωσης, του φωτισμού, του αερισμού, της θερμοκρασίας, του θορύβου κλπ. Επίσης μπορεί να αναφέρεται στο σύνολο των δομικών κατασκευών. Δείτε επίσης το άρθρο για το δομημένο περιβάλλον.
Στην ψυχολογία, περιβαλλοντισμός είναι η θεωρία ότι το περιβάλλον (με τη γενική και κοινωνική έννοια) παίζει μεγαλύτερο ρόλο από την κληρονομικότητα καθορίζοντας την ανάπτυξη ενός ατόμου. Συγκεκριμένα, το περιβάλλον είναι ένας σημαντικός παράγοντας πολλών ψυχολογικών θεωριών.
Στην τέχνη, το περιβάλλον αποτελεί κινητήριο μοχλό και μούσα εμπνέοντας τους ζωγράφους ή τους ποιητές. Σε όλες τις μορφές της Τέχνης αποτελεί έμπνευση και οι Καλές Τέχνες φανερώνουν την επιρροή οπού άσκησε σε όλους τους καλλιτέχνες με όποιο είδος Τέχνης κι αν ασχολούνται. Ο άνθρωπος μέσα στο περιβάλλον δημιουργεί Μουσική, Ζωγραφική, Ποίηση, Γλυπτική, χορό, τραγούδι, θέατρο, αλλά και όλες οι μορφές τέχνης έχουν άμεση έμπνευση από το περιβάλλον.

Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Alteration of Smell and Taste Sensations in Covid-19 Positive Patients: A Prospective Cohort Study in Western India

xlomafota13 shared this article with you from Inoreader

12070.jpg

Abstract

Loss/alteration of Smell and taste sensation is common in CoViD-19 infection. We conducted present study to find out the frequency, onset and severity of these lost sensations and their recovery in mild, moderate and severe COVID 19 positive patients in our setup. A questionnaire based study on 574 COVID-19 positive patients admitted in a dedicated COVID hospital between September–November, 2020 were followed up until their sensations recovered completely or maximum for two months. Fever was the most common symptom reported. Loss of smell and taste sensation is seen in 200 (34.84%) and 269 (46.86%) patients respectively; 163 (28.4%) developed both. Males were affected significantly more than females (p = 0.030 and 0.027). Approximately 1/4th patients [49 (24.5%) and 55 (20.45%)] reported loss of smell and taste sensation as their first symptom. Most common taste sensation lost was salty 191 (71.0%). Loss of smell sensation is seen maximally in mild cases and the difference among mild, moderate and severe cases is statistically significant (p = 0.00001); while the difference in loss of taste among all three grades of severity is statistically insignificant (p = 0.0770). Most of the patients [smell (142; 71%) and taste (198; 73.6%)] recovered after 2 weeks of onset of lost sensations while 96.5% (193/200) and 98.1% (264/269) patients reported complete recovery of smell and taste sensations after two months of onset. Present study shows that high percentage of COVID-19 positive patients develop loss of either one or both of smell and taste sensations but recovery is fast and complete in most of them.

View on the web

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου