Στην βιολογία, το περιβάλλον μπορεί να καθοριστεί σαν ενα σύνολο κλιματικών, βιοτικών, κοινωνικών και εδαφικών παραγόντων που δρουν σε έναν οργανισμό και καθορίζουν την ανάπτυξη και την επιβίωση του. Έτσι, περιλαμβάνει οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον μεταβολισμό ή τη συμπεριφορά των ζωντανών οργανισμών ή ειδών, όπως το φως, ο αέρας, το νερό, το έδαφος και άλλοι παράγοντες. Δείτε επίσης το άρθρο για το φυσικό περιβάλλον και τη φυσική επιλογή.
Στην αρχιτεκτονική, την εργονομία και την ασφάλεια στην εργασία, περιβάλλον είναι το σύνολο των χαρακτηριστικών ενός δωματίου ή κτιρίου που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής και την αποδοτικότητα, περιλαμβανομένων των διαστάσεων και της διαρρύθμισης των χώρων διαβίωσης και της επίπλωσης, του φωτισμού, του αερισμού, της θερμοκρασίας, του θορύβου κλπ. Επίσης μπορεί να αναφέρεται στο σύνολο των δομικών κατασκευών. Δείτε επίσης το άρθρο για το δομημένο περιβάλλον.
Στην ψυχολογία, περιβαλλοντισμός είναι η θεωρία ότι το περιβάλλον (με τη γενική και κοινωνική έννοια) παίζει μεγαλύτερο ρόλο από την κληρονομικότητα καθορίζοντας την ανάπτυξη ενός ατόμου. Συγκεκριμένα, το περιβάλλον είναι ένας σημαντικός παράγοντας πολλών ψυχολογικών θεωριών.
Στην τέχνη, το περιβάλλον αποτελεί κινητήριο μοχλό και μούσα εμπνέοντας τους ζωγράφους ή τους ποιητές. Σε όλες τις μορφές της Τέχνης αποτελεί έμπνευση και οι Καλές Τέχνες φανερώνουν την επιρροή οπού άσκησε σε όλους τους καλλιτέχνες με όποιο είδος Τέχνης κι αν ασχολούνται. Ο άνθρωπος μέσα στο περιβάλλον δημιουργεί Μουσική, Ζωγραφική, Ποίηση, Γλυπτική, χορό, τραγούδι, θέατρο, αλλά και όλες οι μορφές τέχνης έχουν άμεση έμπνευση από το περιβάλλον.

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

Effectiveness of dietary interventions delivered by digital health to adults with chronic conditions: Systematic review and Meta‐analysis

alexandrossfakianakis shared this article with you from Inoreader

Abstract

Background

Digital health interventions may facilitate management of chronic conditions; however, no reviews have systematically assessed the effectiveness of dietary interventions delivered by digital health platforms for improving dietary intake and clinical outcomes for adults with diet-related chronic conditions.

Methods

Databases CINAHL, CENTRAL, Embase and MEDLINE were searched from inception to April 2021 to identify controlled trials for dietary education delivered by digital health (mobile or electronic health) to adults with diet-related chronic conditions. Random effects analysis was performed for diet quality, food groups, nutrients, and clinical outcomes. Screening, data extraction and quality checking were completed in duplicate.

Results

Thirty-nine studies were included involving 7,333 participants. Significant changes were found for Mediterranean diet adherence score [standardised mean difference (SMD): 0.79; 95% confidence inter val (CI): 0.18, 1.40], overall fruit and vegetable intake [mean difference (MD): 0.63 serves/day; 95% CI: 0.27, 0.98], fruit intake alone [MD: 0.58 serves/day; 95% CI: 0.39, 0.77] and sodium intake [SMD: -0.22 milligrams/day; 95% CI: -0.44, -0.01]. Improvements were also found for waist circumference [MD: -2.24cm; 95% CI: -4.14, -0.33], body weight [MD: -1.94kg; 95% CI: -2.63, -1.24] and haemoglobin A1c [MD: -0.17%; 95% CI: -0.29, -0.04]. Validity of digital assessment tools to measure dietary intake were not reported. The quality of evidence was considered to have low to moderate certainty.

Conclusions

Modest improvements in diet and clinical outcomes may result from intervention via digital health for those with diet-related chronic conditions. However, additional robust trials with better reporting of digital dietary assessment tools are needed to support implementation within clinical practice.

This article is protected by copyright. All rights reserved.

View on Web

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου